Program Diploma Muzik UPSI

logo fakulti muzik dan seni persembahan upsi
logo fakulti muzik dan seni persembahan upsi
Assalamualaikum , pejam celik - pejam celik sekejap sahaja masa berlalu , hampir 3 tahun sudah aku melanjutkan pelajaran di upsi dalam program diploma muzik . Walaupun sudah 3 tahun belajar di sini , tapi rasanya masih tak cukup lagi ilmu yang dikorek disini .
makin di cari makin rasa kerdilnya dalam bidang yang di pilih

Untuk pengetahuan korang , dekat upsi sekarang dah buka program diploma baru iaitu diploma muzik upsi yang baru beroperasi sejak 4 tahun yang lalu dan aku merupakan batch ke-3 program tersebut .

Program Diploma Muzik UPSI
Recital Oud/gambus - fakulti muzik upsi 2014
Rasanya ini baru kali pertama aku terbitkan artikel mengenai latar belakang aku yang mana aku merupakan seorang penuntut di UPSI dalam program diploma muzik . So far aku rasakan aku selesa berada dekat sini .

Fasiliti , stuff dan tenaga pengajar yang berada di sini semuanya tip top . best dan mesra . hehehe
(promote fakulti sikit) .

Sama seperti pengambilan pelajar di Uitm dan Aswara dalam bidang diploma muzik , Upsi turut mengadakan sesi Ujibakat bagi memilih pelajar yang bakal diterima masuk ke UPSI . Jadi pada korang yang mana berminat dengan muzik , boleh apply dekat borang UPU pasal program diploma muzik dekat upsi .

Dekat sini aku pilih gambus/oud sebagai Major Instrument dalam pengkhususan . Tapi kalau nak tahu lebih lanjut lagi pasal muzik , korang kena keep in touch dengan aku la . baru dapat input-input pasal muzik ni secara tak langsung boleh jadi kawan kan .

Hehehe ... dan selama aku berblogging ni , aku tak pernah lagi jumpa blogger yang opsyen dia dari bidang muzik . so kalau korang salah sorang darinya , roger-roger aku ,.. lebarkan sayap untuk berkarya


29 Responses to "Program Diploma Muzik UPSI"

  1. kasi buat la video hang. leh tengok hang main muzik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. video suma dah ada enciik x .. hehehe nak publish jer nanti ni

      Delete
  2. Nak tanya, kalau nak masuk program Diploma Muzik ni, kena pandai asas/teori muzik & pandai main alat muzik ke? Ada tak mahasiswa/i yg ikut program ni 'from zero to hero'? Hehe your answer will help me a lot. I'm SPM leaver thun ni & sy nak apply program Muzik ni utk UPU nnt. Kot2 dpt, siapa tahu kan? Hehe anyway, thanks! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ouh its okay .. tapi lebih baik jika sudah ada asas teori muzik
      kerana ia membantu adik nnti dalam proses pembelajaran :)

      Delete
  3. x semestinya dek . ada jg dr zero . hoho .

    ReplyDelete
  4. salam nak tanya. Kalau dapat tawaran ujibakat dalam music tapi saya tak reti main apa2 instrument but saya minat music macam mana ya? Boleh diterima ke?

    ReplyDelete
  5. salam nak tanya. Kalau dapat tawaran ujibakat dalam music tapi saya tak reti main apa2 instrument but saya minat music macam mana ya? Boleh diterima ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. urm yang tu tak pasti , kalau boleh menyanyi cubalah .

      Delete
  6. Hai, brapa thn blaja diploma muzik ni? sy dh ada sijil ABRSM Grade 8 practical piano dan Grade 5 theory exam, jd sekarang confuse kalau ambik diploma kat UPSI blh terus sambung ISM Music?

    ReplyDelete
  7. Hai, brapa thn blaja diploma muzik ni? sy dh ada sijil ABRSM Grade 8 practical piano dan Grade 5 theory exam, jd sekarang confuse kalau ambik diploma kat UPSI blh terus sambung ISM Music?

    ReplyDelete
    Replies
    1. harus amik diploma dlu baru boleh sambung ke degree

      Delete
  8. Salam... Saya seorang pemuzik dalam pancaragam tentera dan sangat berminat dalam bidang muzik major instrument saya Bb trumpet. Saya juga telah mengikuti kursus-kursus muzik di PUZIDA. Bolehkah saya memohon untuk program diploma di UPSI dengan menggunakan sijil-sijil muzik dari PUZIDA. Kelulusan akademik hanya setakat PMR sahaja.

    ReplyDelete
  9. Salam... Saya seorang pemuzik dalam pancaragam tentera dan sangat berminat dalam bidang muzik major instrument saya Bb trumpet. Saya juga telah mengikuti kursus-kursus muzik di PUZIDA. Bolehkah saya memohon untuk program diploma di UPSI dengan menggunakan sijil-sijil muzik dari PUZIDA. Kelulusan akademik hanya setakat PMR sahaja.

    ReplyDelete
  10. Asalam , saya pelajar perguruan asas,pengajian islam(DPA), tapi saya berminat untuk menyambung dgree muzik. Boleh ke org macam saya diterima?

    ReplyDelete
  11. Saya isi online untuk Diploma muzik jgk . Ada tak untuk belajar pasal voice jek

    ReplyDelete
  12. Saya isi online untuk Diploma muzik jgk . Ada tak untuk belajar pasal voice jek

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum. Saya lepasan SPM.peluang nak amek diploma muzik nih senang tak.saya teringin nak masuk cuma takut ramai yang mohon dan penuh.tak dapat masuk?bole explain

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum. Saya lepasan SPM.peluang nak amek diploma muzik nih senang tak.saya teringin nak masuk cuma takut ramai yang mohon dan penuh.tak dapat masuk?bole explain

    ReplyDelete
  15. How can i cntct you? Can you give me your no ws

    ReplyDelete
  16. How can i cntct you? Can you give me your no ws

    ReplyDelete
  17. assalamualaikum, kita wajib tahu semua teori muzik ke kalau nak apply course ni?

    ReplyDelete
  18. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  19. Hello, na tnye ni , klau na msuk bidang ni mmg wajib kne pndai main at least satu instrument ke? sbb sye hnye fokus bhgian vokal shj sbb tu la sye confuse . Pleaseeee reply

    ReplyDelete
  20. Hello, na tnye ni , klau na msuk bidang ni mmg wajib kne pndai main at least satu instrument ke? sbb sye hnye fokus bhgian vokal shj sbb tu la sye confuse . Pleaseeee reply

    ReplyDelete
  21. nak tanya saya baru dapat temuduga fakulti muzik dekat uitm shah alam. tapi sya tak tau main satu alat muzik pon tapi minat sngat bidang ni.

    ReplyDelete
  22. nak tanya saya baru dapat temuduga fakulti muzik dekat uitm shah alam. tapi sya tak tau main satu alat muzik pon tapi minat sngat bidang ni.

    ReplyDelete
  23. nak tanya saya baru dapat temuduga fakulti muzik dekat uitm shah alam. tapi sya tak tau main satu alat muzik pon tapi minat sngat bidang ni.

    ReplyDelete
  24. kalau nak sambung diploma ni memang kena complete sampai grade 8 ke? pastu nak tahu, kalau amik diploma, degree dlam muzik, pastu nanti jdi apa ye? sbb agak kliru mcm mana snanya...

    ReplyDelete
  25. berapa tahun pengajian diploma muzik?

    ReplyDelete