Siapa Sebenarnya Saiful Nang ?

Sejak akhir-akhir ini, nama Saiful Nang acap kali meniti di bibir  masyarakat kita apabila individu ini lantang dalam menulis pendapat beliau mengenai sesebuah isu yang berlaku di dalam ataupun di luar negara. Ramai yang tidak tahu siapa sebenarnya individu yang mewakili nama Saiful Nang ini . Berikut merupakan biografi ringkas mengenai Saiful Nang yang aku peroleh dari majalah niaga cc : http://www.majalahniaga.com/kisah-jutawan-fotografi-saiful-nang-dalam-edisi-18-majalah-niaga.html
Siapa Sebenarnya Saiful Nang? 

Saiful Nang merupakan seorang jurugambar profesional yang terkenal serta mempunyai pengaruh cukup besar dalam kalangan jurugambar-jurugambar di Malaysia. Beliau juga pernah dianugerahkan oleh Mediacorp Asia sebagai salah seorang jurugambar terbaik Asia, serta disenaraikan oleh Dewan Ekonomi sebagai 20 usahawan berjaya dan paling kreatif di Malaysia.
Malahan beliau terus mengukir satu demi satu kejayaan apabila tersenarai dalam TOP 10 MALAYSIAN, sebaris dengan individu-individu yang merupakan nama besar dalam Malaysia termasuk Datuk Lee Chong Wei, Tan Sri Anthony Fernandes dan Datuk Misbun Sidek.
Kejayaan beliau mula terukir apabila berjaya membawa jenama Candid Syndrome ke persada dunia. Jenama Candidsyndrome kini bukan lagi nama biasa di negara seperti Indonesia, Brunei, Sweden dan juga Singapura.
Beliau juga terkenal sebagai individu yang berjuang untuk memartabatkan kerjaya fotografi supaya lebih hebat dan dipandang tinggi di dunia. Selain daripada mengetuai jenama Candid Syndrome, beliau juga membangun akademi fotografi sendiri, yang diberi nama SNAP (Saiful Nang Academy of Photography) dan telah melatih lebih 30,000 jurugambar di Malaysia.

Baru-baru ini Saiful Nang telah menulis sebuah artikel mengenai rumah pelacuran yang berada di tanah haram dan mendapat kecaman dari segelintir pihak. Beliau mengaitkan kejadian Kren runtuh dan rempuhan di mina sebagai salah satu balasan Allah atas apa yang berlaku di sana. Wallahualam

0 Response to "Siapa Sebenarnya Saiful Nang ?"

Post a Comment